Co jeść, żeby nie przytyć?
Data publikacji 28 maja 2022
Zachowanie prawidłowej masy ciała wpływa nie tylko na to, jak wyglądasz. Oczywiście szczupłe i zadbane ciało bardziej się podoba, ale to samo w sobie nie może być celem. Nadwaga negatywnie wpływa na stan zdrowia, powoduje wiele chorób przewlekłych, obniża odporność i ogranicza sprawność. Dowiedz się, co jeść, żeby nie przytyć i cieszyć się zdrowiem.
Zobacz także: Efekt jojo co to? Jak zapobiegać efektowi jojo?
Niskokaloryczne produkty, które nie powodują tycia
Za tycie odpowiadają w dużej mierze produkty wysokokaloryczne z dużą zawartością węglowodanów. Warto sięgać po warzywa, które mają ich niewiele. Należą do nich niemalże wszystkie zielone: ogórek, cukinia, sałata, brokuły i brukselka. Możesz także zajadać się pomidorami i papryką oraz kapustą.
Aby na dłużej zachować sytość, uzupełnij posiłki o produkty, które zawierają błonnik: kaszę jęczmienną, otręby i płatki owsiane oraz nasiona strączkowe.
Niski indeks glikemiczny
Zwracaj uwagę na to, jaki indeks glikemiczny mają spożywane przez ciebie produkty. Te o niskim indeksie glikemicznym podnoszą cukier stopniowo, a co za tym idzie powodują niewielki wyrzut insuliny (jej nadmiar sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej).
Niski indeks glikemiczny ma wiele owoców: maliny, truskawki, grejpfruty, morele i śliwki, a poza nimi także soczewica i ciecierzyca. Wiele produktów mlecznych także należy do tej grupy: jogurt naturalny, maślanka i twaróg.
Swój jadłospis uzupełnij również o chude mięso oraz ryby a także pełnoziarniste produkty typu chleb i makaron. Węglowodany w nich zawarte spożywane w odpowiedniej ilości nie spowodują tycia, ale najłatwiej przekroczyć ich ilość, więc zwracaj uwagę na ilość.
Właściwy bilans kaloryczny
Aby utrzymać prawidłową masę ciała, należy zachować właściwy bilans kaloryczny. Jeśli chcesz schudnąć, twój bilans kaloryczny powinien być ujemny. Jeśli chcesz zachować obecną masę ciała – spożywaj tyle kalorii, ile spalasz. Łatwo to policzysz za pomocą kalkulatorów dostępnych w sieci.
Na zapotrzebowanie kaloryczne wpływa wiek, płeć oraz prowadzony tryb życia. U osób dorosłych waha się od 1600 do 2500 kcal na dobę. Kierowanie się zasadą zachowania balansu w spożyciu kalorii nie powinno być powodem do ważenia każdej łyżki zupy albo odmawiania sobie kęsa kanapki. Do sprawy warto podejść zdroworozsądkowo, ale bez jubilerskiej czy farmaceutycznej wagi.
Tycie a gromadzenie wody
Czasem powodem nadmiarowych kilogramów może być zgromadzona w organizmie woda. Ciało może być wtedy opuchnięte a brzuch wyglądać jakby był wzdęty. Aby pozbyć się nadmiaru wody, trzeba ją regularnie uzupełniać, a więc pić – najlepiej wodę oraz ziołowe herbaty.
https://wbw.pl/zabawki-do-samochodu-co-wybrac/