Co ma dużo białka? Czego lepiej nie jeść?
Data publikacji 29 maja 2022
Dobrze skomponowana dieta powinna dostarczać naszemu organizmowi cennego białka. Wiele osób zastanawia się, co zjadać, żeby zapewniać swojemu organizmowi właściwej ilości tego niezbędnego makroskładnika. Ponadto ludzie zastanawiają się, czy produkty bogate w białko to tylko chude mięso oraz jajka.
Zobacz także: Dlaczego warto stosować detoks jaglany?
Co ma dużo białka?
Podczas komponowania codziennych posiłków istotna jest wartość odżywcza dań. Dlatego najlepiej dowiedzieć się, jakie jedzenie ma sporo białka. Okazuje się, że produkty bogate w ten makroskładnik to przede wszystkim mięso, ryby, owoce morza, jaja, sery, twaróg, nasiona roślin strączkowych, pestki oraz orzechy, a także niektóre produkty zbożowe. Jednocześnie warzywa, owoce, a także oleje to takie produkty, które niestety nie zawierają białka bądź dostarczają znikomą ilość tego cennego makroskładnika.
Warto zaznaczyć, że białko z pożywienia dzielone jest na pełnowartościowe, a także niepełnowartościowe. Wszystko ze względu na przyswajalność białka, a także sposobność wykorzystania niego przez ludzkim organizm do syntezy białek ustrojowych. Mówiąc ogólnie, wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego są bogate w białko pełnowartościowe. Natomiast produkty roślinne zawierają białko niepełnowartościowe. Dlatego powszechnie ludzie uważają, iż zjadając mięso, jaja, nabiał oraz ryby zdecydowanie łatwiej zaspokoić zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na białko. Warto jednak zaznaczyć, że nie każdy produkt odzwierzęcy ma sporo białka, a produkty roślinne mają zawsze go mniej.
Co jest bogate w białko?
Wiele osób zastanawia się, co jest bogate w białko pełnowartościowe. W ludziach utarło się przekonanie, iż pierś z kurczaka jako chude mięso drobiowe ma najwięcej ilości białka w stu gramach. Jednakże nie jest to prawdą, bowiem taką samą ilość zawiera na przykład ligawa wołowa, a krewetki mogą mieć nawet jeszcze więcej białka. Oprócz tego wiele innych mięs zawiera niewiele mniej białka niż standardowa pierś z kurczaka. Dlatego warto urozmaicić swoją dietę. Niesamowicie zdrowe są podroby, które dostarczają blisko 18 gramów białka w stu gramach takiego produktu. Trzeba też pamiętać o bardzo zdrowych rybach, które mają od 15 do 20 gramów białka w 100 g świeżego produktu. Mrożone ryby są uboższe w ten cenny makroskładnik. Świetne źródło białka to także owoce morza oraz nabiał. Okazuje się, że sery żółte oraz sery pleśniowe są niesamowicie bogate w białko. Nie wolno też zapominać o zdrowych jajkach. Dlatego w białko bogate jest przede wszystkim mięso, ryby, nabiał, a także jajka. Warto też stawiać na podroby.
https://wbw.pl/czy-soja-jest-zdrowa-dlaczego-warto-ja-jesc/