Zwiększ zakres produkcji żywca – sposoby na podniesienie zawartości białka w paszy
Data publikacji 9 września 2022Białko to niezbędny składnik każdej paszy, a jego procentowa zawartość, w zależności od rodzaju danej paszy, jest różna. Na zawartość białka ma wpływ wiele czynników, jest to np. wiek rośliny czy rodzaj nawożenia. W produkcji odpowiednio zbilansowanej paszy ważna jest optymalizacja wszystkich składników odżywczych, dlatego należy pamiętać o tym, że zarówno niedobór, jak i zbyt duża ilość białka są szkodliwe dla zwierząt.
Jak podnieść zawartość białka w paszy?
Istnieje kilka sposobów, aby zwiększyć zawartość białka i tym samym uzyskać odpowiednio zbilansowaną pod względem wartości odżywczych dawkę paszy. Jednym z najpopularniejszych komponentów paszowych pochodzenia roślinnego jest śruta sojowa. Otrzymuje się ją w procesie ekstrakcji podczas obłuszczania ziaren soi. Białko znajdujące się w śrucie sojowej posiada wysoką strawność oraz korzystnie wpływa na przyrost masy u zwierząt, dlatego śruta sojowa powinna być stosowana we wczesnych stadiach laktacji. Minusem jest jednak zawartość fitoestrogenów, których większa ilość może przyczyniać się do zaburzeń rozrodu.
Kolejnym sposobem na podniesienie walorów paszy jest dodanie makuchu rzepakowego. Powstaje on jako produkt uboczny podczas wyciskania nasion rzepaku w produkcji oleju. Makuch rzepakowy posiada białko wysokiej jakości o korzystnym składzie aminokwasowym, co przyczynia się do uzyskiwania szybkich przyrostów, a co za tym idzie – poprawę wyników produkcyjnych. Ponadto charakteryzuje się dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, co sprzyja poprawie ogólnego metabolizmu tłuszczów, a także poprawia działanie układu odpornościowego. Zdrowy układ odpornościowy u zwierząt to w rezultacie mniejsze koszty weterynaryjne, zatem korzyści ze stosowania makuchu rzepakowego są wielowymiarowe. Makuch rzepakowy jest również z powodzeniem stosowany w hodowlach ekologicznych.
Inne sposoby na podniesienie białka w paszy
Dobrymi źródłami białka są ponadto rośliny strączkowe i młóto. Zawartość białka w roślinach strączkowych jest dużo większa niż w zbożach, jednak nie mogą one zastępować śrut poekstrakcyjnych, gdyż zawierają substancje antyżywieniowe, które zmniejszają wchłanialność składników odżywczych i przez to są gorzej przyswajalne przez zwierzęta. Młóto natomiast to pasza mlekopędna. Najlepiej stosuje się je w początkowej oraz środkowej fazie laktacji razem z kiszonką (z kukurydzy i traw). Nie należy jednak podawać zwierzętom zbyt dużej ilości młóta, gdyz naraża je to na choroby metaboliczne.
Przy komponowaniu odpowiedniego składu paszy należy pamiętać o tym, że główny jej składnik – białko, może pochodzić z różnych źródeł. Ważna jest zatem jego odpowiednia ilość, ale również jakość biologiczna, która w nieodłączny sposób wpływa na odpowiednie przyrosty i produkcję.