Czy soja jest zdrowa? Dlaczego warto ją jeść?
Data publikacji 30 maja 2022
Warto zaznaczyć, że soja jest obecnie bardzo kontrowersyjnym produktem spożywczym. Jej spożywanie może wiązać się z kilkoma wątpliwościami. Naukowcy z całego świata rozważają jej zastosowanie w przypadku chorób układu krążenia, kilku nowotworów, cukrzycy typu 2, a także innych schorzeń. Ponadto ludzie zastanawiają się, nad jej spożyciem w czasie okołomenopauzalnym. Kwestii spornych jest bardzo dużo. Sporo obaw budzi jednakże relacja między spożywaniem soi a płodnością panów oraz pojawieniem się wszelakich zaburzeń funkcji seksualnych.
Zobacz także: Infekcje układu moczowego – jak sobie z nimi radzić?
Czy soja jest zdrowa?
Okazuje się, że soja to produkt spożywczy, który jest dostępny w niskich cenach. Dodatkowo wielu ludzi ma powszechny dostęp do niej. Obecnie wokół soi wzrasta zainteresowanie nie tylko przez liczne kontrowersje, ale również przez rosnący trend, który ma związek ze stosowaniem diety roślinnej. Warto zaznaczyć, że oprócz klasycznych nasion soi na polskim rynku mamy także wszelakie produkty sojowe, do których doliczyć trzeba przede wszystkim tofu, kotlety sojowe, a także pasztety sojowe. Popularne jest też miso oraz tempeh. Faktem jest to, że sama soja słynie głównie z tego, iż jest świetnym źródłem białka, co przyczynia się do tego, że jest idealnym zamiennikiem dla mięsa. Ponadto jest świetnym źródłem witaminy z grupy B, a także wielu innych składników mineralnych. Dodatkowo soja bogata jest w błonnik pokarmowy. Trzeba zwrócić uwagę na fakt, iż większość obaw, które dotyczą spożywania soi oraz jej produktów jest wynikiem występujących w niej izoflawonów sojowych.
Czy warto zjadać soję?
Wiele osób zastanawia się, czym są izoflawony sojowe. Takie substancje znajdują się w soi oraz otrzymanych z niej produktów. Mowa tutaj przede wszystkim o genisteinie. Należy ona do flawonoidów, czyli polifenoli, które są niesamowicie rozpowszechnionymi związkami w świecie roślinnym. Ponadto wykazują się bardzo dużą aktywnością antyoksydacyjną, co może oznaczać, że mają zdolność do pozbywania się nadmiaru wolnych rodników tlenowych w ludzkim organizmie. Oprócz tego wykazują też ochronne działanie na tkanki wobec czynników stresu oksydacyjnego. Warto zaznaczyć, że efektem regularnego spożywania takowych związków może być zmniejszone ryzyko pojawiania się wielu chorób. Trzeba tutaj nadmienić przede wszystkim wszelakie choroby układu krążenia, kilka nowotworów, a także cukrzycę typu 2. Dlatego soja jest często spożywana przez ludzi na całym świecie. Jest to bardzo popularny produkt, który zyskuje na popularności także w naszym kraju.
https://wbw.pl/co-ma-duzo-bialka-czego-lepiej-nie-jesc/