Wzmacniające smoothie na jesień!
Data publikacji 27 września 2022Smoothie (od angielskiego słowa smooth, czyli gładki) swoją nazwę zawdzięcza aksamitnej, kremowej konsystencji. Te pyszne i zdrowe koktajle, przygotujesz w chwilę z niemal wszystkich owoców i warzyw, które lubisz albo masz w lodówce.
Smoothie pokochało wielu zwolenników zdrowego odżywiania, ponieważ jest to łatwy sposób na szybkie dostarczenie sobie witamin i składników odżywczych, których akurat potrzebujemy. Osoby na diecie często zastępują nim także jeden stały posiłek dziennie. Chociaż zazwyczaj kojarzą się ze świeżymi, letnimi owocami to mogą także wzmacniać naszą odporność w chłodniejsze dni. Dowiedz się jak przygotować jesienne smoothie!
Czym jest smoothie?
Konsystencja i smak smoothie nieco przypomina popularne deserowe szejki mleczne, jednak do smoothie nie dodaje się z reguły lodów czy mleka. Napoje powstają z połączenia zblendowanych owoców lub warzyw, z sokiem. Aby wzbogacić skład odżywczy możemy dodać także orzechy, odżywkę białkową, zboża, miód czy przyprawy. Mamy naprawdę dużą dowolność w łączeniu składników i dostosowaniu receptur do naszych osobistych potrzeb. Smoothie różnią się także kolorem, mogą być zielone, żółte, różowe a nawet fioletowe w zależności od tego co zdecydujemy się do nich dodać.
Jak przygotować smoothie?
Przepisów na smoothie możesz znaleźć naprawdę wiele, choćby na stronie: https://www.kaufland.pl/przepisy/lemoniady-smoothie-koktajle.html, znajdziesz liczne inspiracje. Możesz również stworzyć recepturę samodzielnie, w zależności od Twoich preferencji i aktualnych potrzeb żywieniowych. Wystarczy wybrać płynną bazę, może być to sok, woda lub napój roślinny, możesz również dodać mleko (wtedy uzyskasz smoothie a’la koktajl mleczny). Następnie wybierz owoce, liście i warzywa, które chcesz dodać do koktajlu. Składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Jeśli smoothie nie jest wystarczająco gęste dodaj do niego banana.
Co dodać do smoothie jesienią?
Jesień to okres, w którym powinniśmy skupić się na wzmacnianiu odporności. Z tego względu przygotowując smoothie jesienią należy wybierać pełnowartościowe składniki, bogate w witaminy, o działaniu przeciwzapalnym. Dobrze nadadzą się także przyprawy rozgrzewające, np. Imbir, kardamon czy kurkuma. W zachowaniu zdrowia może pomóc także miód, który od wieków jest składnikiem rozgrzewających naparów. Odporność jesienią wspomoże także witamina C, której duże ilości, znajdziemy w większości warzyw i owoców oraz liściach (np. szpinaku czy jarmużu). Szczególnie warto zainteresować się produktami sezonowymi, jak brokuł czy dynia. Możesz również dodać seler, jego słodki smak świetnie komponuje się z np. kwaśnymi jabłkami.